Dalat en Nha Trang
Door: Reinder
01 April 2006 | Vietnam, Nha Trang
Hallo allemaal!
Na een dagje rusten aan het strand van Mui Ne ben ik naar het stadje Dalat gegaan. Dit is een oud Frans koloniaal stadje in de heuvels. Tijdens de Vietnamoorlog (hier wordt dat de Amerikaanse oorlog genoemd) is dit stadje bewaard gebleven (door geen enkele partij gebombardeerd), maar tussen de Franse koloniale villa's zijn nu een heleboel nieuwe huizen nogal kris-kras gebouwd, zodat de sfeer niet echt bewaard is gebleven. Verder zijn er allerlei kitscherige dingen zoals een nep-Eiffeltoren. Maar het leuke van Dalat is ook niet de stad zelf, maar (1) de koelte, waar je na de hitte in de kustvlakte best wel van kunt genieten (het ligt op 1500 m hoogte en het is er overdag in de 20 graden) en (2) de heuvels, uitzichten en watervallen in de omgeving.
Na aankomst in Dalat een kamer gevonden in het goedkope 'Peace Hotel'. Dit klinkt heel vredig, maar het hotel wordt bestierd door een bizarre vrouw, die iedere keer als je langs de receptie loopt iets anders aan je wil verkopen: de ene keer vraagt ze of je geen vuil wasgoed hebt, de volgende keer wil ze je een toer met gids aansmeren en anders vraagt ze bijvoorbeeld wel of je niets wilt eten (midden in de middag), een brommer wilt huren of een busticket wilt kopen.
Wat ik naast het een beetje verkennen van de omgeving in Dalat ook gedaan heb is het bezoeken van het zomerpaleis van de Bao Dai, de laatste koning, die tot 1954 werd 'ondersteund' door de Fransen en die na de Geneefse Akkoorden, waarbij er een einde kwam aan het koloniale tijdperk, naar Parijs gevlucht is. Dat waren nog eens andere tijden in Vietnam, maar als je er goed over nadenkt nog niet eens zo heel lang geleden, en het paleis en de inrichting ervan zijn nog precies zoals in de jaren vijftig en er is nu een toeristische attractie van gemaakt. Ook heb ik een bezoek gebracht aan de zogenaamde 'Crazy Monk', een artistieke Zen-monnik die een hele pagode vol heeft gehangen met zelfgemaakte schilderijen, die geinspireerd zijn door meditatie, en die altijd aan het werk is met nog meer schilderijen.
Na twee nachten in Dalat de bus genomen naar Nha Trang. Dit is een grote stad aan de kust met een heeel mooi strand. Deze stad is niet zo rustig als Mui Ne, integendeel, erg lawaaierig: 's avonds klinkt er muziek uit de bars, en 's morgens vroeg wordt er verder gegaan met bouwen (overal): hier wordt flink gebouwd en sommige stukken van de stad doen al denken aan de Spaanse riviera met allemaal moderne hoge hotels. Ook zie je hier en daar nog oude koloniale villa's en sloppenwijk-achtige stukken: een erg gevarieerde stad dus. Op het strand heb je een erg mooi uitzicht op eilanden in de verte.
De goedkope hotels in deze stad zijn allemaal geconcentreerd op en rond de Biet Thu Straat, waar het wemelt van de bars en restaurants. Als je hier 's avonds rondloopt krijg je overal menukaarten in je neus gedrukt en folders, flyers en naamkaartjes in je handen gedrukt. Overal is het hier altijd happy hour en overal hebben ze het beste voedsel van de stad. Als je hier pakweg een half uur rondloopt en je zou alle flyers aannemen die je aangeboden krijgt (flyers van bars, restaurants, kappers, massage, etcetera) zou je er letterlijk wel honderd verzameld hebben.
Gisteren hier in Nha Trang een georganiseerde dagtocht gedaan (geboekt in het hotel voor 6 dollar) genaamd 'boat trip to islands'. Van andere reizigers had ik gehoord, dat deze boottocht big fun was en dat je er 'gratis wijn' kreeg. 's Morgens vanuit het hotel opgehaald en naar een grote boot met heel veel mensen erop gebracht, ongeveer de helft Vietnamezen en de helft Westerse toeristen. De 'gids' begint 's morgens om negen uur, zodra de boot afvaart, meteen allerlei grappen te maken en in vijf talen heel hard Vader Jacob te zingen door de microfoon om de sfeer erin te brengen en probeert iedereen mee te laten zingen en de microfoon steeds aan iemand anders te geven. Daar was het toen nog wat te vroeg voor, maar later op de dag, na verschillende zwempauzes en een hele lekkere lunch, waarna er gratis (bij de prijs inbegrepen) wijn geschonken werd in een drijvende bar, waar je alleen zwemmend naar toe kon, zat de sfeer er goed in. Sommige Vietnamezen aan boord spraken heel goed Engels. Een leuke dag, ook al kun je zo'n boottocht in feite overal doen (je kreeg de eilanden eigenlijk ook alleen vanaf het water te zien). Toen ik terug kwam in het hotel vroeg de hoteleigenaar meteen wat ik morgen zou doen en hield me een lijst voor met andere 'tours' die ik zou kunnen boeken, zoals een 'city tour', een 'beach tour', etcetera. Als je wilt kun je hier dus dagen lang achter een gids aanlopen voor bijna geen geld. Maar 1 zo'n tour vind ik erg leuk, maar voorlopig genoeg. Gisteravond na een lange dut (het vele zwemmen was best vermoeiend) wat biertjes gedronken in wat bars en een beach club en vandaag is voor mij een uitslaap- en stranddag. Vanavond om half zeven zal ik vervolgens beginnen aan een 12-urige nachtbustocht naar HOI AN, mijn volgende bestemming. Over Hoi An heb ik van verschillende reizigers erg positieve verhalen over gehoord, dus daar ben ik erg benieuwd naar.
07 April 2006 - 14:01
Hennie Zuurd:
Hallo Reinder,
Je hebt al heel wat gezien en je tempo is behoorlijk hoog. Wij genieten mee door je mooie beschrijvingen en de foto's die je zo nu en dan stuurt. Hou je goed!
Mam -
07 April 2006 - 14:01