Jekaterinburg
Door: Reinder
18 Oktober 2006 | Rusland, Moskou
Hoi,
De trein was gisteravond weer precies op tijd, zoals alle treinen in Rusland die ik tot nu toe genomen heb. Dus vanmorgen aangekomen in Jekaterinburg en hier vandaag rondgekeken. Best aardig om hier een dagje rond te kijken, maar in tegenstelling tot de Siberische steden die ik tot nu toe gezien heb is dit meer een echte Sovjetstad zoals je die je voorstelt, met monumentale pleinen en een Stalinistisch stadhuis.
Jekaterinburg is genoemd naar twee Kathrina's: de vrouw van tsaar Peter de Grote, en de Russische beschermheilige van de mijnbouw. Saillant detail: de laatste tsaar, Nicolaas II, is hier in 1918 door de Bolsjewieken geexecuteerd met zijn familie en toen is de naam van de stad ook veranderd in Sverdlovsk (tot 1990). Nu is er op de plek van de executie een splinternieuwe Russisch-orthodoxe kathedraal gebouwd, met daarbinnen priesters met lange haren in paardestaarten.
Vanaf de tweede wereldoorlog is veel Russische defensie-industrie hierheen verplaatst (verder van West-Europa af), maar daarmee was het in begin jaren 90 veelal gedaan. De jaren 90 waren een crisistijd, maar nu gaat het geleidelijk aan weer vooruit en je ziet hier dan ook allerlei nieuwe dure winkels.
Er is hier zelfs een metro (die is niet nieuw), en wel eentje met marmeren vloeren, plafonds en muren en kandelaarachtige lampen in ieder station.
Maar ik ga vanavond meteen verder, namelijk met de nachttrein naar Kazan (vertrekt 20.24 Moskoutijd = 22.24 hier, komt om 12.00 aan en Kazan ligt in de Moskou-tijdzone; N.B. Alle dienstregelingen en stationsklokken in Rusland, dat 11 tijdzones heeft, staan op de Moskoutijd, dus dat is altijd omrekenen en opletten in welke tijdzone je zit). Gisteravond ook al in de trein geslapen: ik gebruik de trein dus als hotel, lijkt wel! Maar morgen in Kazan zoek ik zeker wel weer een echte slaapplaats.
Reinder
Reinder